ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛИ
Подручје рада: Трговина, угоститељство и туризам
Образовни профил: КУЛИНАРСКИ ТЕХНИЧАР
Трајање: 4 гoдинe
Током школовања за овај образовни профил акценат је на стручним предметима чије је савладавање неопходно за рад у кухињи, па тако ученици током све четири године изучавају наставни предмет Куварство са практичном наставом.
Школовање је четворогодишње и по завршеној четвротој години и положеној стручној матури ученици стичу звање кулинарског техничара.
По положеној матури, ученици могу наставити своје образовање на факултетима и високим школама. Поред теоријске наставе и часова вежби у Школи, ученици се упућују и на практичну наставу у ресторане и хотеле.
Радне компетенције кулинарског техничара су:
- Припрема, сервира и декорише – предјела (хладна и топла), салате и зимнице, супе, чорбе и потаже, готова јела, јела по поруџбини, јела са роштиља, јела од риба, варива и прилоге, основне посластице;
- Саставља јеловник и мени карту;
- Израђује основне калкулације.
Образовни профил: КУВАР
Трајање: 3 гoдинe
Кувар је веома занимљиво, креативно и тражено занимање. Они свој посао обављају прављењем свих врста топлих и хладних јела. Њихов задатак је одабир намирница за припремање јела, одабир технологије припремања, аранжирање јела, прављење листе јела за припрему, као и вођење рачуна о личној хигијени и хигијени средстава и простора.
Циљ стручног образовања за образовни профил кувар је оспособљавање ученика за припрему, сервирање и декорисање оброка. Куварске вештине ученици усвајају кроз много практичног рада у школском кабинету – савременој кухињи снебдевеној свим потребним уређајима, прибором и посуђем. Осим тога, ученици кулинарско искуство стичу и на пракси у угоститељским објектима.
Након завршеног школовања ученик се може одмах укључити у тржиште рада јер се ради о веома траженом и одлично плаћеном занимању, уколико желе могу наставити школовање и уписати високе струковне студије.
Образовни профил: ТРГОВИНСКИ ТЕХНИЧАР
Трајање: 4 гoдинe
Трговински техничар је занимање које од ученика захтева особине као што су комуникативност,
флексибилност, креативност и одговорност. Они који желе напредовати, настављају
школовање на Економском и другим факултетима.
Трговински техничари обављају послове набавке продаје, промоције,
менаџмента, истраживања тржишта, књиговодствено прате пословање трговинског
предузећа, израђују калкулацију набавне и продајне цене, примењују знања из
област информационе технологије (обраде текста и коришћење базе података). Познају организацију рада трговинског предузећа, принципе пословања, начине исказивања и расподелу резултата пословања у трговини.
Образовни профил: ТРГОВАЦ
Трајање: 3 гoдинe
Посао трговца подразумева продају на велико или мало. Купце обавештава о квалитету, предностима, цени и условима куповине појединих врста роба. За успех у раду пожељне су добре вештине комуникације, услужност и љубазност.
Осим продаје, продавац обавља и послове пријема робе и припреме за продају (прегледање, разврставање, мерење и етикетирање, уређивање полица, исписивање рачуна, паковање и издавање робе). Проверава рок трајања робе. Продавац наплаћује, води списак дневног пазара, ради са наруџбеницама, требовањима, отпремницама и другом документацијом, прави обрачун благајне и уплаћује пазар. Трговци се запошљавају у различитим врстама трговина, а каткад раде на терену (презентацији производа, покретне трговине) или продаји путем телефона и сл.
Подручје рада: Шумарство и обрада дрвета
Образовни профил: ТЕХНИЧАР ПЕЈЗАЖНЕ АРХИТЕКТУРЕ
Трајање: 4 гoдинe
У доба дигитализације, све бржег технолошког развоја и интензивираног боравка у затвореном простору, већи је акценат на потреби за изградњом зелених површина. Пејзажна архитектура је занимање 21. века!
Овај профил омогућава стицање потребних знања и практичних вештина за осмишљавање, пројектовање и подизање зелених простора, урбаних и природних, приватних и јавних.
Могућности запошљавања – рад у предузећима која израђују пројектну документацију као сарадник на разради пројеката, у цвећари или у расаднику.
Moгућнoсти дaљeг шкoлoвaњa – уписивање студија на факултетима (шумарском, пољопривредном…) или на високим школама струковних студија.
Компетенције – знања, вештине и умења која се стекну у току школовања
- Разрада пројектне и техничке документације
- Припрема пројекта организације грађења
- Организовање припремних радова на градилишту
- Организовање послова на изградњи зелене површине
- Припрема техничке документације
- Упознавање са процесом производње биљака
- Одржавање зелених површина и заштита биља
- Уређење унутрашњих простора биљним материјалом
Образовни профил: ОПЕРАТЕР ЗА ИЗРАДУ НАМЕШТАЈА
Трајање: 3 гoдинe
Спретне руке су, уз прецизност, одговорност, сналажење са бројевима и схватање односа у равни и простору, неопходне за оператера за израду намештаја. Током трогодишњег школовања, ученици стичу вештине за израду намештаја усвајањем знања из све три компетенције: столар, тапетар, лакирер.
Оператери за израду намештаја након завршетка школовања могу да се запосле у свим производним системима који се баве прерадом дрвета, производњом намештаја, тапетарским радионицама, лакирницама.
Компетенције – знања, вештине и умења која се стекну у току школовања
- Припрема и организација рада
- Машинска обрада дрвета
- Машинска обрада плоча на бази дрвета
- Површинска обрада и заштита производа од дрвета
- Кројење и шивење материјала за пресвлачење намештаја
- Тапацирање производа
- Склапање и монтажа столарских и тапетарских производа
- Управљање CNC машинама у производњи намештаја
- Примена мера заштите и безбедности на раду и заштите животне средине
Образовни профил: СТОЛАР
Трајање: 3 гoдинe
Ово занимање је веома интересантно, лепо и креативно, јер се бави обрадом племенитог материјала као што је дрво.
Столар израђује све производе од дрвета што подразумева:
– оспособљеност за ручну и машинску обраду дрвета
– оспособљеност за површинску обраду
– оспособљеност за склапање производа од дрвета
Школска радионица опремљена је потребним машинама и алатима како би се остварили сви циљеви и исходи овог образовног профила.
Столар је занимање са традицијом, а школовање за овај профил подразумева већи број часова практичне наставе, програме прилагођене занимању столар, као и мањи број часова неких општеобразовних предмета и примену нових наставних метода.
Ученици који заврше школовање спремни су за рад у пракси што је основни захтев свих привредних субјеката.